Ikebanayhdistys

sähköposti:
helsinki@
ikebanahq.org


Uusimmat kuvat

Japanilainen kukkien asettelun taide - ikebana

Ikiru - elää, hana - kukka

Ikebana eli japanilainen kukkienasettelun taide on vuosisatojen kuluessa kehittynyt hienostuneeksi taidemuodoksi. Japanilainen arvostaa muotoja, linjoja ja kätten taitoja. Perinteisten taidemuotojen tavoin ikebana sisältää kolme aspektia: doo - henkinen, gaku - teoreettinen, jutsu - tekniikka.

Asetelma rakennetaan kolmen pääoksan varaan: taivas-ihminen-maa. Asetelman lähtökohtana voivat olla kaartuvat tai suorat linjat, lehtien pinnat, maljakon muoto, tilan käyttö . Klassisissa asetelmissa korostetaan linjoja, ei niinkään kukkien väriloistoa. Tavoittena on zeniläisen periaatteen mukaisesti taide ilman taidetta "Artless Art".  Modernit asetelmat perustuvat tekijänsä luovuuteen. 

Ikebanan historiaa

Ikebana taidemuotona sai alkunsa Buddhan alttarille tehdyistä asetelmista, myöhemmin se levisi hovin ja samuraiden taidemuodoksi. Rikka-asetelmat olivat suuria ja näyttäviä. Asetelmien koko pieneni Edo-kaudella, jolloin  ikebana levisi tavallisen kansan keskuuteen. Kodeissa yleistyi tokonoma-syvennys. Ikebanan ohella tokonoma-syvennyksen koristeluna esiintyi kuvakäärö. Vasta vuonna 1863 naisille myönnettiin lupa saada opetusta kukkienasettelussa.

Japanissa toimii nykyään yli 2000 ikebana-koulukuntaa. Tunnetuimpia ovat Ikenobo, Sogetsu, Ohara sekä Saga Goryu -koulukunnat. Eri tyylejä on lukuisia: rikka, shoka, moribana, nageire, chabana.

Epäsymmetria ja tyhjä tila

Maljakon, oksien ja kukkien valintaan vaikuttavat  vuodenajat ja symboliikka. Epäsymmetrian ohella asetelmien tärkein ominaisuus on tyhjä tila. Perusasetelmien mittasuhteet ovat tarkkojen sääntöjen mukaiset. Tavoitteena on harmonia ja tasapaino. Oksia muokkaamalla asetelmassa pyritään linjojen sulavuuteen. Jokaisessa asetelmassa on oltava jokin katseen vangitseva elementti. Asetelman tulee kohota kevyesti eivätkä oksat saa täyttää maljakon suuta. Myös ympäristö mihin asetelma tehdään, on tärkeä. Ikebana henkistää ympärillään olevan tilan.

Opiskelu aloitetaan ns. perusasetelmia, kihon katai, harjoittelemalla. Perusasetelmista moribana-asetelma tehdään laakeaan vatiin. Oksat kiinnitetään metallisen kenzan'in avulla. Toinen perusasetelmatyyppi on pystymaljakkoon tehtävä nageire-asetelma. Perusasetelmista on lukuisia muunnelmia. Pääoksa voidaan asetella pystyyn, vinoon, vaakasuoraan tai alaspäin.